RUTA DE VILLAMALUR
Batalla del Llevant – Línia XYZ
Batalla del Llevant – Línia XYZ
Les trinxeres amb parapets del Cabezo a Villamalur van formar part d’un dels principals centres de resistència franquista oposats a la línia XYZ. Aquestos centres de resistència es fortificaren a consciència després d’estancar-se el front a finals de juliol de 1938.
Villamalur va ser ocupada per l’exèrcit lleial a Franco el 24 de juliol de 1938, per forces de la I División Navarra de García Valiño i, a continuació, van prosseguir la penetració fins el Cabezo (806 m), defensat per la 25 Divisió republicana i que es troba uns 2 quilòmetres al sud de la localitat. Al dia següent va començar la Batalla de l’Ebre i la I División Navarra va ser enviada allí.
El centre de resistència del Cabezo es fa fortificar entre octubre i desembre de 1938 i tenia especial importància pel fet d’estar en una posició geoestratègica favorable a poc més de 3 km al NNE del cim de la Ràpita, un dels punts més emblemàtics de la Batalla de Llevant pels seus combats i per ser el punt més elevat de la zona (1.106 m). Precisament al voltant de la Ràpita van tindre lloc contraatacs republicans considerables, com els del 18 al 22 d’agost a Las Tetas. El Cabezo no va ser escenari d’enfrontaments armats, però ens ajuda a entendre la magnitud de la Batalla de Llevant en un bell i estratègic paratge.
En aquesta ruta visitem un entorn paisatgístic excepcional com és l’àrea que envolta la localitat de Villamalur i que, per si sola, mereix ser visitada. Els parapets que visitem van ser realitzats per les unitats de fortificació (sapadors) del bàndol franquista, si ens fixem en la tècnica, vorem que es tracta de murs de pedra en sec de fractura similar a altres construccions de la zona. La raó és que, tant en el bàndol republicà com en el sublevat, participà de forma massiva la població de la rodalia. Gent que per edat, sexe o altres circumstàncies no estava destinada al front.
En primer lloc, podem visitar els parapets del castell de Villamalur. No són abundants, però ja podem contemplar el sistema de pedra en sec amb línies corbes i espitlleres amb llinda que són característiques dels parapets d’aquesta zona.
La següent parada és la línia del Cabezo i Cerro Malo, on els abundantíssims parapets amb trinxera adquireixen formes lobulars inversemblants. Cal visitar-los per la seua Història i, també, pel seu atractiu visual, però sempre amb respecte, ja que són estructures fràgils. Per últim, durant la tornada, passem junt a una maqueta de la Ràpita, que confirma la seua importància tàctica. Podem completar la ruta amb una visita als parapets del Lobanar (o Gobanar), de similar factura als del Cabezo, però hauríem de superar un desnivell de 380 m fins el Alto del Catalán.
Longitud Total: 9.300 m
Altitud màxima: 806 m
Altitud mínima: 578 m
Ascens acumulat: 394 m
Descens acumulat: 394 m
Tipus: Senderisme.
Dificultat: Fàcil, ja que bona part del recorregut transcorre per pista forestal o senda en bon estat, com els 3 km que fem pel GR-36. No obstant, presenta tres punts de relativa di cultat: l’ascens i descens al castell de Villamalur, el tram nal d’ascensió al Cabezo i el tram entre Cerro Malo i el GR-36.
Temps: 3:00 h
Circular: Sí
Termes municipals: Villamalur