RUTA DE LA VILAVELLA
Batalla del Llevant – Línia XYZ
Batalla del Llevant – Línia XYZ
Durant la fase final de la Batalla de Llevant el front es va estancar a l’altura de la línia XYZ. Tot i que aquesta línia començava a Almenara i continuava per les muntanyes que envoltaven la Plana, va ser a Nules i la Vilavella on es va parar el front pel sector oriental i on van tindre lloc els combats.
La ruta transcorre per les primeres crestes de la Serra d’Espadà seguint la línia de Nules i la Vilavella, és a dir, per les altures de Santa Bàrbara i la Selleta. Aquestes posicions tenien una gran importància estratègica, ja que a més de suposar una ubicació avantatjosa per als defensors que les ocupaven, són un magnífic mirador sobre el sud de la Plana. De fet, durant la ruta podem aprofitar aquesta bona situació per a localitzar els escenaris dels combats al front de guerra, que va estar detingut durant mesos a la línia que marca el barranc de la Serraleta, situat al sud del municipi de Nules.
Durant els primers combats, aquestes posicions van ser ocupades per les tropes republicanes. La 75 Brigada Mixta va fortificar en el mes de juny, però el 7 de juliol, després de durs enfrontaments, les tropes de l’Exèrcit lleial a Franco, 55 Divisió, van ocupar la posició de Santa Bàrbara i, des d’allí, la Vilavella. El front va romandre estancat en aquests indrets durant mesos i fruit d’aquesta circumstància es van realitzar la major part de les construccions bèl·liques que trobem a la ruta.
La zona que envolta Alfondeguilla és molt rica en vestigis de la Guerra Civil. La ruta està dividida en dues parts, ja que ascendim i descendim dues altures properes a la localitat. En primer lloc, pugem a l’observatori que existeix al cim de Cantallops, que és la muntanya sobre la qual es recolza la localitat. Tenim tres opcions per arribar allí: pujar per senda, anar amb cotxe fins el punt més pròxim o seguir la llarga fila de parapets fins aconseguir el cim.
La segona part la podem fer en lloc de camp a través, per un tallafoc i ens evitem problemes amb la vegetació. El tram d’ascens és dur, llarg i sense ombra, però els vestigis es troben repartits de tal manera que ens permeten fer freqüents aturades. Els parapets són molt abundants: alguns simples, altres amb pous de tirador o d’altres que formen corredors.
Al cim de la Serafina (716 m) trobem una senda. Si ens dirigim cap a la dreta, arribarem al vèrtex Nevera, i per a iniciar el descens anem cap a l’esquerra. El vestigi més impressionant de la ruta es troba just abans d’arribar a les piscines d’Alfondeguilla. Es tracta d’un búnquer amb dues espitlleres al qual s’accedeix per un corredor de formigó de volta de canó que col·lapsa als pocs metres.
Longitud Total: 1.700 m
Altitud màxima: 316 m
Altitud mínima: 172 m
Ascens acumulat: 186 m
Descens acumulat: 44 m
Tipus: Senderisme.
Dificultat: Baixa. La part més complicada és una costa amb trams de pedra solta entre els 650 m i els 900 m del recorregut, on es superen uns 74 m de desnivell.
Temps: 1:30 h
Circular: No
Termes municipals: La Vilavella