NODE 1: LITORAL
Fortins camí Cabeçol. Nules
Fortins camí Cabeçol. Nules
1 hora
Fàcil
Fàcil
Quatre fortins de pedra i formigó, tres d’ells en perfecte estat. Són construccions robustes, de forma trapezoidal i allargada [15-18 metres de llarg per 3-3,60 metres d’ample], amb volta de mig punt. Compten amb un accés, un niu de metralladores i diverses espitlleres rectangulars de 55×35 cm, que estan disposades per tot el perímetre amb mig metre de separació. Tenien capacitat per a uns 20 soldats i estaven preparats per resistir fins l’arribada de reforços.
El XX Cos d’Exèrcit republicà va preparar una ofensiva militar per al 10 d’octubre de 1938, però es va suspendre per la sospita que l’enemic estava enterat i pel colp moral del Tractat de Munich. La situació de la Batalla de l’Ebre motivà l’ofensiva, que començà a les 8 del matí del 7 de novembre de 1938, a càrrec de tres brigades mixtes [36, 203 i 208] de la 53 División. Va ser una ofensiva molt intensa que durant els seus dos primers dies va tindre com a escenari el camí Cabeçol.
No obstant, cap de les tres brigades mixtes republicanes va poder recuperar territori. Sí que ho feu la prestigiosa 70 Divisió, però pel sud i l’oest de Nules, reforçada pel tren blindat 12. Esta divisió, després dels successius atacs i contraatacs havia aconseguit entrar a Nules el dia 9, però la 12 Divisió de l’ Exèrcit comandat per Franco va arribar en reforç de la 83 Divisió i van recuperar les posicions perdudes. Així, el dia 10 a les 21:30 h es va frenar l’ofensiva republicana, que considerava acomplit l’objectiu principal: debilitar les forces rebels a l’Ebre. Els enfrontaments deixaren 450 morts i 1.200 ferits només per part dels rebels.
Els combats foren tan durs que el mateix Franco demanà al general Dàvila que reforçara les defenses mitjançant blocaus en totes les vies principals de les zones del front. Estes fortificacions, per tant, formen part del cinturó defensiu rebel, que inclou altres indrets com les fortificacions de la Vilavella, del Cabezo a Villamalur, del Pla del Batle a Eslida, de la Almenarilla, de Ragudo o del Pocico Viñas, a el Toro.
Un lugar curioso de visitar. Están señalizados y puedes dejar el coche medio bien aparcado, mientras los recorres andando. Se echa en falta un poco de mimo para preservarlos en buenas condiciones y cuidarlos ante posibles desperfectos. Pero el mimo es algo que, por desgracia, le falta demasiado a menudo a nuestro patrimonio histórico.
Se localizan fácilmente, muy bien restaurados y con letreros explicativos de la zona y mapa para localizarlos en castellano. Además en cada bunker hay información del mismo.
Muy interesante para saber algo más de nuestra guerra civil.
Un sitio con mucha historia ya que son búnkeres de la guerra civil.
Lugar curioso, se puede acceder dentro de los búnkers. Sitio histórico del frente dónde se libraron batallas.
Es accesible y bonito de ver con la família, están todos cerca y en un paseo te los ves todos, muy recomendable.